HR & robotisering: succes verzekerd ….?!

We leven in een tijdperk van grootschalige automatisering en robotisering. Hoe meer het werk standaard en repeterend is, hoe makkelijk te robotiseren. Ligt daar gevaar om overbodig te worden als HR?

Ons idee? Omarm als HRM’er actief deze kansen en mogelijkheden vanuit je eigen beroep en denk aan de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Hiermee kan het huis blijvend op orde worden gebracht, de foutmarge gereduceerd worden, gestandaardiseerde managementinformatie geleverd worden, enzovoort. Het resultaat: de HR-capaciteit is beschikbaar voor datgene waar meer menselijke inbreng gewenst is. En laat het daar nou om draaien bij strategie en besluitvorming; persoonlijke communicatie en belangenafweging.

HR-mensen zijn vaak (nog) heel druk met het verwerken van contracten, salarissen en het op orde brengen van de personeelsadministratie. Dat kost zo veel tijd en energie dat ze die niet meer hebben om mee te denken over meer strategische vragen. Het wordt nog erger als blijkt dat ze niet altijd in staat blijken om strakke en kloppende managementinformatie te leveren, bijvoorbeeld over ontwikkeling in de payrollkosten, verloopcijfers of samenstelling van het personeelsbestand. Dan is de geloofwaardigheid weg en een eventuele rol bij strategie niet meer relevant. Immers, “ze kunnen niet eens hun eigen huis op orde brengen en houden.”

Kortom; HR-mensen, denk zelf na over de toekomst van je werk. Stel met een onderbouwde businesscase voor om al het repeterende werk maximaal te automatiseren. Wacht dus niet tot er van buiten HR ingegrepen wordt, voordat het te laat is om toegevoegde waarde te laten zien. Maak de organisatie bewust van de richtinggevende en impactvolle rol die jij als HRM’er kan vervullen. En kom je er niet uit of wordt er niet naar je geluisterd, werk je dan eigenlijk wel bij een organisatie waar HR over een paar jaar nog bestaat?

Hetzelfde geldt voor de andere stafonderdelen. Overigens ook een rol voor HR, om dit te signaleren en te vertalen naar concreet advies en actie. Maar begin vooral in eigen huis!

Wij hebben veel ervaring met het positioneren en optimaliseren van HR-afdelingen. Mogen wij daarom met u meedenken over de rol van HR binnen uw organisatie?

Door Jan Waardenburg

Ander nieuws

Uitnodiging workshops circulariteit

De workshops in februari zijn tot nader bericht geannuleerd. Heeft u alsnog interesse in de workshops of in een gesprek met ons over dit thema? Neem uiteraard contact met ons op!

Lees meer >

Ben jij onze nieuwe communicatief sterke en gedreven business strategy consultant?

Vanwege uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een communicatief sterke en zeer gedreven Business & Strategy Consultant met 3 tot 5 jaar werkervaring. Beschik jij over een scherpe en analytische blik? Neem dan voor meer informatie contact op met STORM in Recruitment. Zij verzorgen voor ons de sollicitatieprocedure.

Lees meer >

Wilt u dat wij contact opnemen? Stuur ons een mailtje klik hier